Tanda pagar PRU14 banjiri media sosial selepas SPR umum hari mengundi

KUALA LUMPUR: Tanda pagar pilihan raya umum ke-14 (PRU14) membanjiri media sosial selepas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengumumkan hari pengundian kelmarin.

Tanda pagar itu digunakan untuk mengingatkan dan menggalakkan pengundi balik mengundi walaupun hari mengundi jatuh pada Rabu.

Lima tanda pagar popular ialah #pulangmengundi, #myundi, #jombn, #sayapilihbirumuda dan #undirabu.

Aktivis sosial Datuk Paduka Marina Mahathir dan bekas pengerusi Bersih 2.0 Maria Chin Abdullah yang menggunakan tanda pagar #pulangmengundi di Twitter dikongsi kebanyakan pengguna media sosial untuk memberi motivasi kepada pengundi untuk balik mengundi.

Pengguna Twitter, Yoong menulis: “#pulangmengundi dan #carpoolGE14 perkara terbaik di Twitter hari ini. Rakyat Malaysia menunjukkan yang terbaik. #Malaysiamemilih.”

Penyokong pembangkang mencipta tanda pagar #sayapilihbirumuda, merujuk kepada logo PKR yang akan digunakan pada kertas undi untuk mewakili gabungan Pakatan Harapan (PH) yang terdiri daripada DAP, PKR, Amanah dan PPBM.

Sementara itu, tanda pagar #undirabu digunakan selepas SPR mengumumkan hari pengundian akan diadakan pada Rabu, 9 Mei. Pemilik akaun Twitter mengingatkan rakyat untuk melaksanakan hak sebagai pengundi.

M Fathi Rayyan antara pengguna Twitter yang memuji pengundi kerana bersatu sebagai maklum balas kepada hari pengundian yang akan dijalankan pada pertengahan minggu nanti.

Sementara itu #jombn dilampirkan bersama gambar pemimpin Barisan Nasional seperti Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Timbalannya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Pengguna media sosial, FF menulis: “Pemimpin adalah mereka yang memperkasakan orang lain. Ini wajah masa depan. Ini pilihan saya. Masa depan saya.”

Sementara itu, tanda pagar #myundi digunakan untuk mengingatkan rakyat untuk menyemak lokasi pengundian mereka.

Beberapa tanda pagar popular lain ialah #malaytsunami, yang mengharapkan sokongan Melayu untuk PH dan pengerusinya Tun Dr Mahathir Mohamad, serta #undiandapenentumasadepan yang bertujuan untuk menghantar mesej kepada pengundi bahawa mereka lah yang akan mencorakkan masa depan negara.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *