Hospital baharu Pontian gagal dibangunkan, tapak seluas 22.75 ekar terbiar

PONTIAN: Tanah yang telah dijanjikan untuk pembinaan hospital baharu Pontian menjadi isu apabila tanah seluas 22.75 ekar itu hari ini dilihat terbiar tanpa apa-apa pembangunan.

Selama ini, penduduk di kawasan Pontian ini hanya mendapatkan rawatan di hospital Pontian yang berusia lebih seratus tahun (dibina 1917) di bandar Pontian, lapor Malaysia Dateline.

Menurut Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) DAP Pekan Nenas, YB Yeo Tung Siong, pembinaan hospital baharu tersebut hanyalah janji kosong pihak Kerajaan Negeri Johor sahaja.

Suhaizan Kaiat menunjukkan tapak yang dijangka untuk didirikan hospital Pontian yang baharu.

“Dalam Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK10), telah dimasukkan berkenaan pembinaan hospital yang banyak dan ia membabitkan hospital Pontian.

“Pihak Kerajaan Negeri Johor dalam sidang Dun menyatakan, pembinaan hospital berkenaan telah dimasukkan dalam RMK11 yang mana ia akan berlangsung bukan dalam masa terdekat seperti yang dijanjikan dalam RMK10,” ujar beliau.

Setiausaha Organisasi Parti Amanah Negara (AMANAH), Suhaizan Kaiat menyelar tindakan kerajaan yang dilihat lemah dalam menguruskan keperluan orang ramai di kawasan Pontian.

Suhaizan berkata, jarak di antara hospital Pontian dengan hospital lain yang berdekatan (Batu Pahat, Kulai dan Sultanah Aminah) memakan jarak 50 hingga 70 kilometer.

Selain jarak yang jauh dengan hospital besar, beliau menyatakan fasiliti di hospital Pontian dilihat tidak dibangunkan.

“Jelaslah rakyat di Pontian ini sudah tertipu dengan janji yang telah ditaburkan oleh kerajaan Umno-BN selama ini,” katanya.

Naib Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Bahagian Tanjung Piai, Dr. Md Farid Md Rafiq menjelaskan Pakatan Harapan (PH) dalam manifestonya sebelum ini telah memberi fokus kepada soal perkhidmatan kesihatan kepada rakyat dan dari situlah segala fasiliti kesihatan seperti hospital akan dibangunkan.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *