Speaker belum terima notis usul persempadanan pilihan raya

KOTA KINABALU: Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia belum menerima sebarang notis mengenai pembentangan usul persempadanan semula kawasan pilihan raya pada persidangan Dewan Rakyat yang bermula sejak 5 Mac lepas, lapor Bernama.

“Saya tidak tahu mengenai perkara itu (usul). Saya masih belum menerima notis.

“Jika kerajaan yang membawa (usul), 24 jam pun boleh (untuk pembentangan),” katanya ketika ditanya perkara itu.

Pandikar yang menghadiri Persidangan Bajau Antarabangsa di sini berkata, kerajaan boleh memberikannya notis jika mahu membentangkan usul itu pada persidangan Dewan Rakyat yang sedang berjalan sehingga 5 April ini.

Sementara itu, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Salleh Said Keruak berkata, ahli Barisan Nasional (BN) sentiasa bekerja memantapkan kekuatan parti bagi memenangi pilihan raya umum ke-14 (PRU-14).

Katanya, ini termasuk memberi sokongan penuh dan memastikan kemenangan sesiapa sahaja yang bakal dicalonkan untuk merebut kerusi Parlimen dan negeri pada PRU14.

“Soal calon ditentukan parti. Kami telah memberi mandat dan kuasa kepada pucuk pimpinan, iaitu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, untuk menentukan calon yang akan bertanding nanti.

“Kami dalam satu pasukan untuk memastikan kekuatan parti kerana pertandingan (PRU14) adalah di kalangan parti-parti politik,” katanya selepas mewakili Ketua Menteri Sabah, Tan Sri Musa Aman, merasmikan Persidangan Bajau Antarabangsa.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *