Amanah dituduh pecah belah umat Islam dan Melayu, Mat Sabu bidas Presiden Pas

Dalam sebuah negara demokrasi, rakyat Malaysia adalah bebas untuk menubuhkan sebarang pertubuhan sama ada bersifat NGO mahupun parti politik. Begitu juga Parti Amanah Negara (AMANAH) yang ditubuhkan oleh beberapa orang bekas pimpinan Pas dan telah diluluskan oleh Jabatan Pendaftar Pertubuhan (ROS).

AMANAH adalah sebuah parti yang bergabung dalam Pakatan Harapan bersama tiga lagi parti iaitu Keadilan, DAP dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM). Sudah tentu pembahagian kerusi pilihan raya dibincang dan dilaksanakan secara bersama dalam Pakatan Harapan.

AMANAH tidak ada apa-apa persepakatan dengan Pas. Oleh itu AMANAH bertanding di mana-mana tempat yang dipersetujui secara bersama dalam Pakatan Harapan.

Kenapa apabila AMANAH mahu bertanding melawan Umno dan Pas maka dikatakan membawa perpecahan kepada Melayu?

Keadilan dan PPBM juga akan menentang Umno dan Pas, adakah mereka juga dianggap membawa perpecahan kepada Melayu?

Kenapa pula apabila Pas mengisytiharkan untuk bertanding di kerusi Parlimen Permatang Pauh yang disandang Keadilan, ia tidak dianggap sebagai membawa perpecahan kepada Melayu?

Bagi saya, kita bersama Pakatan Harapan akan bertanding mengikut kesesuaian dan cita-cita untuk mengambil alih pentadbiran di Putrajaya dalam pilihan raya yang akan datang.

Kita mempunyai agenda besar untuk melakukan reformasi institusi serta mewujudkan sebuah kerajaan yang mengamalkan urustadbir yang baik demi negara dan rakyat.

Maka kita bertekad akan menentang Umno BN dan mana-mana pihak yang bersekutu dengannya dalam pilihan raya akan datang ini.

MOHAMAD SABU
Presiden
Parti Amanah Negara

18 Februari 2018

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *