Pemimpin PH dakwa penduduk kampung diugut, dibayar untuk halau mereka

KUALA LUMPUR Seorang pemimpin Pakatan Harapan (PH) yang dihalau lebih 50 penduduk daripada satu program di Kampung Bakar Batu, Johor Bahru, kelmarin tidak menolak kemungkinan kumpulan itu diugut dan dibayar demi kepentingan politik setempat.

Setiausaha PH dan PPBM Johor, Datuk Osman Sapian berkata Program Sembang Santai Warung yang sepatutnya diadakan 9 malam semalam, dirancang 2 minggu lebih awal dengan pemilik warung terbabit bersetuju meminjam premisnya kepada penganjur.

“Kita bukan datang secara mengejut dan program itu sudah lama dirancang. Kita juga sudah memasang ‘banner’ dan war-warkan di laman Facebook kami.

“Saya tidak menolak ada pimpinan kawasan itu yang tidak suka kita ke tempat itu. Lebih mengejutkan ketua kampung itu juga turun bersama kumpulan itu membuat kacau dan melakukan provokasi.

“Saya orang Johor Bahru, saya dibesarkan di sini. Saya tahu budaya orang Johor, kalau tidak ada orang di belakang, mereka tidak akan buat. Budaya orang Johor bagus, ada budi bahasa, kemungkinan ada tekanan politik untuk menjaga kedudukan ketua kampung di situ,” katanya kepada FMT.

Beliau mengulas kejadian semalam di mana lebih 50 penduduk menghalau Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang yang pertama kali menjejakkan kaki ke Kampung Bakar Batu.

Program Sembang Santai Warung yang dianjurkan Adun Stulang daripada DAP, Andrew Chen Kah Eng, terpaksa dibatalkan selepas berlaku kekecohan dan pemilik warung itu dikatakan tidak dapat meminjam premisnya kepada penganjur disebabkan “tekanan”.

Keadaan dilaporkan bertukar tegang apabila seorang ustaz tampil bersama penduduk kampung untuk menghalang Lim dan Osman bersama wakil pemimpin PH lain yang disusuli tindakan beberapa individu melaungkan “Saya penduduk kampung di sini, jangan kritik Umno”.

Turut hadir adalah Adun Pengkalan Rinting, Cheo Yee How dan Ketua Penerangan PKR Johor yang juga ketua cawangan Johor Bahru, Akmal Nasir.

Sidang media dihadkan 1 minit

Mengulas lanjut, Osman berkata, gangguan itu jelas tidak mencerminkan budaya sihat dan mereka hanya diberikan 1 minit untuk mengadakan sidang media, selepas membatalkan Program Sembang Santai Warung.

“Sudah jerit-jerit, lepas itu padam elektrik. Apa budaya ini? Kalau sudah tidak beri ceramah, kita nak buat sidang media, wartawan nak tanya soalan, bagilah. Ini hadkan masa.

“Sebenarnya orang-orang yang lakukan itu bukan orang kampung. Ada sedikit, tetapi lebih kepada orang luar yang didalangi pihak tertentu.

“Saya rasa ini satu perkara kurang sihat. Sudah langgar etika peradaban…Ini juga ada elemen diupah, kalau tidak, takkan beriya nak tunjuk lengan sekali,” dakwanya.

Bekas adun Kempas selama 3 penggal itu berkata, beliau tidak pernah menghalang parti lain ke kawasannya menganjurkan program ketika beliau menjadi wakil rakyat.

“Tiga penggal menjadi wakil rakyat dulu, PAS nak buat ceramah di kawasan saya pun tidak kisah. Saya bukan ketua kampung ketika itu, malah lagi besar iaitu wakil rakyat.

“Besar sangat ke ketua kampung? Habis kalau masuk satu daerah, kita kena minta kebenaran ketua daerah?”

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *