Tiada bantahan polis, Himpunan ‘Turun-Turun’ pada 31 Disember akan berjalan aman

KUALA LUMPUR: Kemuncak Himpunan Turun-turun yang akan diadakan pada 31 Disember ini sempena sambutan tahun baharu 2018, sudah mendapat kelulusan Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi.

Naib Ketua Pemuda Amanah Nasional (AMANAH) Wan Anwar Wan Ibrahim berkata, pihaknya memuji sikap yang ditunjukan anggota polis yang tidak membantah penganjuran aman yang akan diadakan oleh Pakatan Harapan itu.

“Walaupun saya difahamkan bahawa pihak OCPD ada menekankan soal-soal teknikal berkenaan dengan penganjuran perhimpunan aman tersebut.

“Beliau juga telah memberikan jaminan bahawa pihak polis juga menghormati hak dan kebebasan rakyat untuk bersuara dan komited untuk memudahcarakan perhimpunan aman tersebut,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Menurut Wan Anwar lagi, perkara tersebut dinyatakan ketika perjumpaan antara pihak OCPD dan penganjur Himpunan Turun-Turun pada 26 Disember 2017.

Ini selaras dengan peruntukan seksyen 13 Akta Perhimpunan Aman 2012 selepas penganjur Himpunan menyerahkan Pemberitahuan di bawah peruntukan seksyen 9 (1) Akta yang sama kepada pihak OCPD pada 21 Disember 2017.

“Sikap, pendirian dan komitmen yang ditunjukkan oleh pihak OCPD juga adalah jelas selari dengan kehendak peruntukan seksyen 8 Akta tersebut yang memperihalkan tanggungjawab pihak polis untuk memudahcarakan perhimpunan aman tersebut.

“Walau bagaimanapun, saya ingin menasihati pihak polis agar mengelakkan sebarang tangkapan awal dan juga provokasi semasa perhimpunan kerana telah terbukti penganjuran perhimpunan aman tersebut adalah memenuhi keperluan Perlembagaan dan undang-undang,” ujarnya.

Hari ini turut diadakan flashmob Turun-turun selepas solat Jumaat di Masjid Negara. Flashmob ini juga diadakan di beberapa negeri sebelum ke acara kemuncak pada 31 Disember ini (Ahad).

Orang ramai dijemput hadir untuk berhimpun secara aman.Perarakan akan bermula dari Sogo menuju ke Dataran Merdeka pada jam 11 malam.

“Oleh itu saya menyeru kepada seluruh rakyat Malaysia untuk sama-sama turun ke perhimpunan aman Turun-Turun nanti kerana jelas ianya adalah perhimpunan yang aman, selaras dengan kehendak undang-undang serta dijamin keselamatannya oleh pihak polis,” ujarnya.

Himpunan Turun-turun ini diadakan untuk mendesak kerajaan mengembalikan subsidi minyak dan harga siling Ron95,Ron97 dan Diesel.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *