Memo buat Salleh Keruak, Najib jika berkuasa lagi ia lebih menakutkan berbanding DAP

Entah untuk kali yang ke berapa, Salleh Said Keruak, atas kedudukannya sebagai Menteri Komunikasi dan Multimedia, terus memainkan peranan berusaha menghasut orang-orang Melayu tentang bahayanya DAP dan kemungkinan parti itu menguasai negara selepas pilihanraya umum akan datang.

Secara tidak langsung, usaha keras beliau itu memberi gambaran UMNO dan BN semakin cemas menanti detik ketibaan PRU 14 yang bakal menjadikan mereka kehilangan kuasa sebagai kerajaan.

Salleh memberi gambaran bahawa DAP akan bertanding 60 kerusi Parlimen dan jika pengundi Melayu berpecah, parti itu akan meningkatkan jumlah kemenangannya dan seterusnya memungkinkan Pakatan Harapan menguasai Putrajaya.

Bagi Salleh, jika Pakatan Harapan memerintah nanti, DAPlah yang paling berkuasa dalam negara ini.

Namun, tambahnya, agenda DAP untuk menguasai negara ini tidak akan berjaya jika pengundi Melayu tidak bersama mereka.

Pertama, daripada mana Salleh mendapat maklumat DAP akan bertanding 60 kerusi Parlimen pada pilihanraya akan datang sedangkan dalam PRU 13 yang lalu, mereka cuma bertanding 51 kerusi saja?

Adakah jumlah yang kononnya DAP akan bertanding itu sengaja ditambah bagi tujuan untuk lebih menakutkan orang Melayu kepada DAP?

Dengan DAP hanya bertanding cuma 51 kerusi dalam PRU 13 lalu, adalah mustahil jumlahnya akan meningkat kepada 60 dalam pilihanraya akan datang kerana mereka perlu berbahagi kerusi bukan Melayu dengan PKR dan juga lain-lain parti.

Malah, sebagai tanda kompromi dan untuk meningkatkan peluang menuju Putrajaya, tidak mustahil DAP akan mengurangkan jumlah kerusi yang ditandinginya bagi membolehkan lebih banyak pihak terlibat dan saling bekerjasama dalam pilihanraya.

Dengan bertanding sama ada kekal di 51 kerusi atau cuma 50 kerusi, tentulah tidak mungkin DAP mampu memenangi kesemuanya, kecualilah jika lawannya daripada MCA, MIC atau Gerakan langsung tidak berguna dan ditolak secara total oleh pengundi.

Dalam hal ini, barangkali jumlah yang akan dimenangi DAP ialah hanya 40 atau 42 kerusi saja.

Lagi pula, jika DAP kalah di kerusi yang ditandinginya, pihak lain yang menang daripada BN ialah sama ada calon MCA, MIC atau Gerakan.

Apa bezanya?

Untuk membentuk majoriti mudah menguasai Putrajaya, Pakatan Harapan memerlukan kemenangan sekurang-kurangnya 112 kerusi Parlimen, maka adakah jumlah 40 atau 42 kerusi itu boleh menjadikan DAP begitu berkuasa dan menentukan hala tuju negara dalam segala hal?

Bagaimana dengan lebih 70 kerusi Parlimen Melayu yang dimenangi oleh Bersatu, PKR, Amanah serta sumbangan Parti Warisan di Sabah?

Bukankah yang akan menjadi majoriti dan menguasai kerajaan Pakatan Harapan masih parti-parti Melayu daripada Bersatu, PKR, Amanah dan Warisan?

Lebih daripada itu, Pakatan Harapan juga mempunyai sejumlah pemimpin Melayu yang jauh lebih berwibawa untuk mengurus kerajaan dan menjaga kepentingan rakyat seperti Tun Mahathir Mohamad, Anwar Ibrahim, Muhyiddin Yassin, Dr. Wan Azizah Wan Ismail, Azmin Ali, Mukhriz Mahathir, Nurul Izzah, Sallahuddin Ayub, Husam Musa serta sederetan yang lain lagi.

Dalam hal ini, Salleh sepatutnya tidak perlu risau, bukan saja kepentingan Melayu, bahkan hak seluruh rakyat akan dijaga dengan sebaiknya oleh kerajaan baru Pakatan Harapan nanti.

Ini kerana, meskipun mungkin DAP memenangi banyak kerusi dari segi parti, tetapi dari segi keseluruhannya ia masih dikawal oleh parti dan pemimpin Melayu yang berwibawa yang lain dalam Pakatan Harapan.

Berbanding jika UMNO dan BN terus berkuasa dan Najib Razak kekal lagi menjadi Perdana Menteri, ia sebenarnya adalah situasi yang lebih menakutkan bagi kita semua.

Najib, sebagaimana pernah disebut oleh bekas menteri, Zaid Ibrahim bahawa caranya memimpin negara ini seperti Maharaja dan ditekankan lagi oleh Tun Mahathir Mohamad sebagai mengamalkan budaya “cash is king” tegar, bermakna tiada sesiapa dapat mengawal beliau.

Siapakah yang dapat mengawal Najib daripada tidak menaikkan kadar cukai GST dan menghapuskan lebih banyak subsidi?

Siapakah yang dapat mengawal daripada tidak berlaku pemborosan, pembaziran, kemewahan melampau atau munculnya dua tiga lagi Jho Low dalam negara ini?

Siapakah yang mampu mengawal daripada tidak meneruskan kecondongan kepada negara China yang kini sudah jelas mula berleluasa?

Siapa? Siapa? Siapa?

>> Komentar bebas Shahbudin Husin, penulis politik I 05 September 2017

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *