Timbalan Presiden Pas akui tukar kerajaan belum tentu bawa kebaikan, lebih teruk dari sebelumnya

KUALA LUMPUR: Menukar sebuah kerajaan yang sedang memerintah belum tentu membawa manfaat kepada rakyat sekiranya parti politik baharu yang dipilih gagal melaksanakan perubahan seperti diharapkan, kata Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Dipetik Utusan Online, beliau berkata, walaupun menukar kerajaan sering dilabel sebagai kebangkitan rakyat, namun berdasarkan banyak bukti, perubahan yang diharapkan itu tidak pernah menjadi kenyataan.

Tuan Ibrahim yang memangku tugas Presiden Pas berkata, keadaan itu dapat dilihat berdasarkan keadaan di beberapa negara apabila kerajaan baharu yang dipilih gagal menguruskan perubahan telah menyebabkan keadaan lebih porak-peranda dan akhirnya mengakibatkan berlakunya campur tangan kuasa asing.

“Bukan politik untuk menukar kerajaan sahaja yang utama tetapi menguruskan perubahan adalah lebih penting berbanding perubahan (kerajaan).

“Lihat sahaja di Iraq dan di Asia Barat apabila perubahan gagal diuruskan. Kita tolak rasuah dan salah guna kuasa, tetapi apabila perubahan yang dijanjikan tidak dilaksanakan dengan baik, keadaan menjadi lebih buruk,” kata beliau.

Menurut laporan itu, beliau berkata demikian semasa berucap pada Majlis Berbuka Puasa Bersama Pimpinan Pas Pusat di ibu negara Sabtu lalu.

Tuan Ibrahim berkata, walaupun sedar kenyataannya itu boleh menimbulkan persepsi bahawa Pas sedang bekerjsama dengan Umno tetapi hakikatnya tanggapan itu adalah tidak benar.

“Pas mahu membawa gagasan politik yang matang. Kita mahu berubah daripada politik maki hamun kerana generasi kini sudah berubah, bukan lagi generasi seperti zaman sebelum merdeka,” katanya.

Pas yang baru-baru ini memutuskan kerjasama politik dengan PKR dan dengan DAP 2 tahun yang lalu tidak menganggotai Pakatan Harapan yang dibentuk bagi menggantikan Pakatan Rakyat.

Dalam 2 pilihan raya umum lalu Pas menjalin kerjasama dengan DAP dan PKR, di mana telah membawa kepada penurunan majoriti dua pertiga Barisan Nasional di Parlimen.

Pada tahun 2008, kerjasama itu membawa kepada perubahan kerajaan negeri Kedah, Pulau Pinang, Selangor dan Perak selain Kelantan yang diperintah Pas sejak 1990.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *