Pakatan Harapan boleh tawar pentadbiran ‘Islam’ lebih baik di Kelantan berbanding Pas

SHAH ALAM: Kerajaan “Islam” Kelantan akan diurus dengan lebih baik jika Pakatan Harapan yang mentadbirnya berbanding pentadbiran sedia ada sekarang, kata perwakilan PKR dari negeri Serambi Mekah itu.

Semasa membahaskan ucapan dasar Ketua Pemuda PKR pada kongres yang diadakan di sini Sabtu lalu, perwakilan Kelantan, Dr Mohd Hafidz Rizal Amran percaya pendekatan berbincang yang diamalkan PH akan mewujudkan keadilan dan kesepakatan dalam menyelesaikan isu berbangkit.

“Islam yang dibawa oleh kita tidak menindas. Islam yang kita bawa tidak ada istilah tidak boleh berbincang. Ini tidak ada perbincangan tetapi apa yang ada membatalkan ‘tahaluf’.

“Kita mahu tanya adakah mereka bersama aspirasi rakyat. Jika berlaku pertandingan 3 penjuru, siapa perlu dipersalahkan?” soal Hafidz.

Hafidz menyelar cara Pas menangani isu memutuskan kerjasama politik dengan PKR, yang terbentuk sejak 1998.

Pas sebelum ini berkata sikap PKR terhadap rang undang-undang untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) atau RUU 355 antara alasan untuk membatalkan kerjasama.

“Mereka tuduh kita pengkhianat sedangkan ketua umum (Datuk Seri Anwar Ibrahim) keluarkan kenyataan jelas sokong perbentangan RUU 355.

“Ini bermakna sebab dan kenapa mereka batalkan ‘tahaluf’ dengan kita adalah sesuatu yang tidak betul,” kata Hafidz.

Menyentuh mengenai hubungan PKR dan kerajaan Kelantan, Hafidz berkata ia “sukar untuk ditafsirkan” dan tidak selalunya berlangsung dengan baik.

Selepas terputusnya “tahaluf”, Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail baru-baru ini mengarahkan semua lantikan politik PKR berundur daripada Kerajaan Kelantan.

“Kami akur dengan apa yang diperkatakan oleh presiden,” katanya, tetapi berkata masih belum terlambat untuk Pas bersama Pakatan Harapan menghadapi pilihan raya umum akan datang.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *