Laporan (USCIRF) 2017 Amerika Syarikat dakwa layanan tidak adil terhadap bukan Islam di Malaysia

KUALA LUMPUR: Malaysia mengutamakan identiti Melayu Islam, dan mengabaikan agama dan etnik golongan minoriti, kata laporan Suruhanjaya Kebebasan Agama Antarabangsa Amerika Syarikat (USCIRF) 2017.

Sesetengah sistem di negara ini cenderung menghakis imej sebuah negara sekular dan perlembagaan yang merupakan undang-undang tertinggi di Malaysia, katanya.

“Kerajaan Malaysia secara aktif menyekat kebebasan bersuara dan menghukum orang-orang yang mengkritiknya, termasuk dalam talian,” katanya sambil menambah sekatan dan tindakan ini tidak adil.

USCIRF sekali lagi meletakkan Malaysia pada Tahap 2, kedudukan sama sejak 2014.

Tahap 2 ialah negara di mana pelanggaran yang terlibat dalam atau diterima oleh kerajaan adalah serius.

Menurut laporan itu: “Majoriti orang Melayu Islam semakin mengemukakan pandangan ketat dan norma kepada etnik dan agama golongan minoriti yang bukan sahaja memberi kesan kepada kebolehan kumpulan-kumpulan tersebut untuk mengamalkan agama mereka secara bebas, tetapi juga mengekang kehidupan seharian mereka.”

Tambahnya, golongan minoriti menyatakan kebimbangan yang semakin meningkat terhadap dasar kerajaan, Islam pro-Melayu dan batasan pada hak mereka untuk mengamalkan kepercayaan mereka secara bebas.
Kebimbangan ini dihangatkan lagi berikutan kes pemimpin agama diganggu atau diculik.

Laporan itu turut memuatkan kes penculikan Pastor Raymond Koh di Petaling Jaya pada Februari 2017, selepas “diganggu” pihak berkuasa agama Islam kerana disyaki beliau memurtadkan orang Muslim.

Laporan itu berkata walaupun rakyat Malaysia bebas mengamalkan agama masing-masing, golongan minoriti sering mengalami diskriminasi, seperti dalam mengakses bahan agama, seperti Al-Kitab dan mendapatkan kebenaran membina rumah ibadat.

“Perlembagaan mentakrifkan orang Melayu – kumpulan majoriti – sebagai orang Islam, dan kerajaan hanya menyokong Sunni Islam. Seterusnya, BN (Barisan Nasional) melaksanakan dasar-dasar dan amalan yang lebih disukai atau sebaliknya untuk membezakan layanan khas etnik Melayu Islam, khususnya umat Islam Sunni.

“Melalui Jabatan persekutuan Kemajuan Islam Malaysia, kerajaan memberikan dana kepada masjid Sunni dan imam serta memberikan mata untuk khutbah, yang kerap memburuk-burukkan agama golongan minoriti, seperti Muslim Syiah.”

Laporan itu berkata pihak berkuasa Malaysia kerap menggunakan Akta Hasutan sebagai satu cara menindas perbezaan pendapat politik dan agama, dan semakin menyasarkan individu termasuk ahli politik pembangkang seperti N Surendren, peguam hak asasi Eric Paulsen, pensyarah Dr Azmi Sharom, dan kartunis Zulkiflee Anwar Ulhaque (Zunar).

Ia juga menyatakan kes lama melibatkan M Indira Gandhi, seorang wanita Hindu di mana bekas suaminya menukar agama ketiga-tiga anak mereka kepada Islam tanpa pengetahuannya.

“Walaupun dia memberikan hak penjagaan penuh anak, namun bekas suaminya, Muhammad Riduan Abdullah, hilang dengan anak bongsu mereka kira-kira lapan tahun lalu, dan sejak itu, Indira tidak melihat anaknya, walaupun sebelum ini perintah mahkamah mengarahkan bekas suaminya kembalikan anak itu.

“Pada bulan Disember 2015, Mahkamah Rayuan menetapkan kembali kesnya dalam dua cara: pertama, ia membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi yang mengisytiharkan penukaran unilateral tidak mengikut perlembagaan; dan kedua, ia memutuskan Mahkamah Syariah mempunyai bidang kuasa tunggal dalam hal-hal Islam, dengan itu mewujudkan duluan untuk menghapuskan peranan mahkamah sivil dalam kes-kes keluarga di mana sekurang-kurangnya satu pihak adalah bukan Islam.

“Pada bulan April 2016, perintah mahkamah membenarkan penangkapan bekas suaminya, dan pada Mei, Mahkamah Persekutuan memberi Indira hak untuk mencabar penukaran agama anak-anaknya.

“Pada bulan November 2016, Mahkamah Persekutuan mengadakan perbicaraan dalam kes itu, tetapi pada akhir tempoh laporan tidak menyatakan keputusan. Pihak berkuasa gagal untuk menangkap bekas suaminya, dan tidak membuat sebarang penampilan mahkamah.”

Laporan itu juga menyentuh rang undang-undang (RUU) dibentangkan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk meningkatkan hukuman syariah dan ini menimbulkan kebimbangan dalam kalangan bukan Islam.

Ia turut menyentuh tindakan terhadap golongan minoriti Islam seperti Syiah dan kumpulan Ahmadiyyah; pengharaman penggunaan kalimah “Allah” ke atas bukan Islam; dan penukaran agama “dipaksa” seperti di Sarawak.

Laporan USCIRF menawarkan cadangan untuk kerajaan Amerika Syarikat dalam menangani isu-isu ini. Antaranya ialah:

Memastikan hak asasi manusia dan kebebasan beragama atau kepercayaan diutamakan secara konsisten dan secara terbuka di setiap peringkat hubungan AS-Malaysia;

Menekankan kerajaan Malaysia membawa semua undang-undang dan dasar mematuhi piawaian hak asasi manusia antarabangsa, terutamanya berkenaan dengan kebebasan beragama atau kepercayaan, kebebasan berhimpun, dan kebebasan bersuara, termasuk hak untuk menggunakan perkataan “Allah” dan memiliki bahan-bahan agama;

Menggesa kerajaan Malaysia meminda atau memansuhkan Akta Hasutan dan berhenti membuat penangkapan, penahanan dan pendakwaan terhadap individu di bawah akta itu;

Menggesa kerajaan Malaysia supaya menghentikan penangkapan, penahanan, atau terpaksa “memulihkan” individu yang terlibat dalam aktiviti keagamaan seperti Syiah, Ahmadiyyah, Baha’i, dan kumpulan Al-Arqam, dan untuk membebaskan mereka yang ditahan atau dipenjarakan atas kesalahan tersebut tanpa syarat;

dan

Menggalakkan kerajaan Malaysia menubuhkan atau menyokong institusi bebas, seperti badan kehakiman, pejabat Peguam Negara, dan penguatkuasaan undang-undang, dan untuk menangani kelemahan hak asasi manusia daripada sistem keadilan sivil-syariah, serta menjamin semua rakyat Malaysia, tanpa mengira kaum atau agama, menikmati kebebasan beragama atau kepercayaan.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *