Najib akan undur sebelum PRU14, beri laluan kepada Hishamuddin sebagai PM – Salahuddin Ayub

Pada 4 March 2017, kenyataan akhbar saya yang bertajuk “AKAN ADA YANG MINTA JAWATAN PM” saya telah meramalkan akan ada individu atau tokoh Umno yang datang berjumpa dan memujuk Najib supaya berundur dengan terhormat demi memastikan kelangsungan kuasa Umno dalam mendepani cabaran pilihanraya umum ke 14.

2. Berbetulan pejabat DOJ Amerika telah pastinya dalam waktu terdekat memiliki cukup bukti kukuh untuk melakukan tindakan perundangan terhadap pelaku-pelaku skandal 1MDB dan MO1 demi memelihara intergriti negara mereka. Perkembangan ini sangat merisaukan Najib dan Umno BN. Sekiranya kita berada di sepatu atau kedudukan Najib maka mencari jalan keluar adalah pilihan yang terbaik sebelum nasi menjadi bubur.

3. Isu IMDB dan MO1 telah menjadi “sumpahan berpuaka” bagi Najib dan Umno. Sumpahan ini telah menghantui setiap inci kehidupan Najib dan jalan keluar yang terbaik ialah Najib berundur dan memberi laluan kepada kepimpinan baru menrajui Umno.

4. Bagi Najib isunya sekarang adalah jaminan keselamatan keluarga dan hartanya setelah bersara. Najib tiada pilihan lain melainkan memberikan kepercayaan kepada sepupunya Hishamuddin Husein bagi tujuan tersebut.

5. Lantaran itu saya langsung tidak tersentak apabila Najib dengan tidak terduga mengumumkan perlantikan Hisamuddin sebagai Menteri Di JPM dengan Tugas-Tugas Khas.

6. Sebagai pengamal politik adalah bagus untuk belajar dan bertindak bijak dengan pengalaman pru ke 11 bila “Mr Clean” menjadi taruhan Umno BN. Pru ke 13 mempertaruhkan kepimpinan baru Najib dan jangan sesekali mengabaikan faktor Adnan Satem dalam menyumbang kemenangan bergaya pilihanraya negeri Sarawak 2016.

7. Kemungkinan Najib memberi laluan kepada Hisamuddin sebagai PM sebelum pru ke 14 adalah telahan politik yang munasabah. Yang penting bagi Umno BN adalah kelansungan kuasa. Pakatan Harapan (PH) harus bersiap lebih awal dengan penampilan yang menyakinkan dan perpaduan yang mantap.

Salahuddin Hj Ayub
Timbalan Presiden AMANAH
17 April 2017

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *