Menteri Pertahanan dakwa Malaysia berkecuali dalam krisis Arab Saudi-Yaman

DEWAN RAKYAT: Malaysia tetap berpendirian berkecuali dalam krisis melibatkan Arab Saudi dan Yaman, Dewan Rakyat diberitahu 15 Mac lalu, lapor Bernama.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata keberadaan (kehadiran) pasukan Angkatan Tentera Malaysia di Arab Saudi hanya bagi memfokuskan kepada proses pemindahan rakyat Malaysia dari kawasan bergolak itu.

“Pasukan ATM (Angkatan Tentera Malaysia) masih berada di sana (tetapi) hanya fokus kepada evakuasi rakyat kerana keadaan yang masih bergolak.

“Aset kita yang berada di sana tidak mampu pun untuk membuat tindakan ofensif, putar belit media asing adalah tidak bertanggungjawab dan tidak berasas,” katanya pada sesi soal jawab di persidangan Dewan Rakyat.

Beliau menjawab soalan tambahan Datuk Mujahid Yusof (AMANAH-Parit Buntar) berkenaan laporan media asing yang menyatakan pegawai Malaysia turut terlibat membantu operasi ketenteraan Arab Saudi di Yaman.

Hishammuddin berkata ketika ini masih terdapat 89 pegawai ATM bersama dua pesawat pengangkut Charlie C130 masih berada di Arab Saudi.

Katanya, pasukan itu dikhususkan di dalam kawasan persempadanan Arab Saudi dan fokus pada program pemindahan semata-mata.

Hishammuddin, berkata sehingga kini 673 rakyat Malaysia telah dibawa pulang dari wilayah bergolak itu.

“Sehingga Januari tahun ini dianggarkan hampir 500 rakyat Malaysia masih berada di Yaman dan atas sebab itulah kita masih meneruskan komitmen melindungi rakyat kita di sana,” katanya.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *