Sedia tunggu saman Pas Kelantan atas usul pelanggaran bai’ah di Mahkamah Syariah – Husam Musa

Usul Pas Tanah Merah untuk mengheret ‘pelanggar’ bai’ah ke Mahkamah Syariah – wajib diterima oleh Pas Kelantan. Secepat mungkin. Saya sendiri mencabar Pas Kelantan berbuat demikian, lebih awal dari usul itu, iaitu ketika saya berucap di Ketereh pagi semalam, 11 Mac.

Saya berkeyakinan Pas tidak berani berbuat demikian. Sekali pun Pas mungkin mengikut usul Pas Tanah Merah, berdasarkan kajian saya, Mahkamah tidak akan memihak kepada Pas.

Talak tidak akan jatuh seperti yang menghantui pemikiran sesetengah pimpinan Pas yang galak mempolitikkan isu ini. InsyaAllah ia hanya akan memalukan Pas sendiri.

Jika tindakan itu diteruskan, ada empat orang boleh terlibat: Saya sendiri, YB Dato Kamarudin Jaafar, YB Dr Hatta Ramli dan Dato Ibrahim Ali. Kesemua kami melafazkan bai’ah itu.

Perbezaannya, Dato Ibrahim Ali bukan ahli Pas pada masa ia diberikan izin bertanding atas lambang Pas tetapi beliau tetap diminta untuk melafazkan bai’ah itu.

Selepas menang, beliau bertindak menjadi Ahli Parlimen bebas. Di waktu itu, ATGNA masih aktif tetapi langsung tidak membangkitkan apa-apa tentang ta’lik talak atau pun pendapatan dari gaji beliau.

Kenapa?

Pendapat saya, sejak awal lagi bai’ah oleh Dato Ibrahim Ali tidak lekat dan boleh dikuatkuasakan kerana Dato Ibrahim tidak pernah diminta menjadi ahli Pas. Bagaimana seseorang yang tidak ahli parti boleh dikira keluar parti pada bila-bila masa?

Sementara Dr Hatta pula berkahwin di luar Kelantan. Tinggal saya dan Dato KJ. Saya menawarkan diri untuk menjadi kes ujian terhadap validity bai’ah Pas itu.

Biar Mahkamah Syariah meneliti dan memutuskan kes ini berbanding pemimpin tanpa kelayakan untuk memfatwakannya. Sedangkan mana dulu antara ta’lik dan talak pun beliau tersilap. Andaikata Pas gagal membawa kes ini ke Mahkamah, Pas harus meminta maaf kepada saya.

Tujuan saya bangkitkan isu bai’ah berkait Dato Ibarahim Ali, untuk membuka mata orang Pas, tidak jatuhnya talak dengan bai’ah Pas itu. Jika tidak, ATGNA tentunya telah membangkitkan isu ini secara tertutup atau terbuka.

Ia tidak berlaku. Malang, pemimpin kecil yang datang kemudian berlagak tahu segala-galanya. Isu bai’ah yang dibesarkan, menunjukkan Pas tidak mempunyai idea konstruktif selain isu-isu tidak produktif seperti ini.

Saya menunggu.

YB DATO HUSAM MUSA
Adun Salor, Kelantan
12 Mac 2017/13 Jamadilakhir 1438

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *