Hadi ingatkan Dr Mahathir, PPBM ada hubungan dengan DAP tidak perlu tunggu Pas lagi

KUALA LUMPUR: Kerjasama Pas dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) semakin sukar direalisasikan memandangkan parti Islam itu tidak akan sekali-kali bekerjasama dengan parti yang menjalinkan hubungan dengan DAP dan AMANAH.

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, tekanan diberikan Tun Dr Mahathir Mohamad agar partinya menetapkan keputusan segera juga dilihat tidak relevan.

“Kita sudah ada dasar, tidak bekerjasama dengan parti yang ada hubungan dengan DAP dan AMANAH. Kita tidak ada hubungan dengan mereka (PPBM).

“Jadi, tidak perlu tunggu kerana apabila sudah ada hubungan dengan DAP dan AMANAH, maka habislah,” katanya sewaktu ditemui pemberita di Auditorium Majlis Perbandaran Ampang Jaya, semalam.

FMT melaporkan ia juga sekali gus menjelaskan mengenai kenyataan Dr Mahathir yang menyatakan keengganannya bertemu Presiden PPBM, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Pada 1 Februari lalu, pertemuan pemimpin Pas-PPBM diadakan secara tertutup. Datuk Seri Mukhriz Mahathir hadir mewakili PPBM manakala, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man pula mewakili Pas.

Walaupun tiada keputusan bersama, satu rangka kerjasama menerusi jawatankuasa teknikal ditubuhkan sewaktu pertemuan itu.

Semalam, Dr Mahathir yang juga Pengerusi PPBM terus menekan Pas dan memberi masa selama sebulan untuk ia menetapkan keputusan sama ada akan sertai Pakatan Harapan atau tidak.

Dr Mahathir berkata, selepas pertemuan 1 Februari lalu, keputusan segera harus diperoleh bagi menentukan strategi dalam menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Sementara dalam perkembangan berkaitan, Hadi berkata, akan menilai semula hubungan diantara partinya dengan PKR pada muktamar tahun ini yang dijadualkan berlangsung pada 28 April di Alor Setar, Kedah.

“Dengan PKR, kita akan buat keputusan semasa muktamar tahun ini. Keputusan itu akan diketahui semua pihak, tidak ada masalah.

“Masalah politik kita hanyalah DAP dan AMANAH, kerana mereka menyatakan tentangan terhadap Rang Undang-Undang (RUU) 355, menentang syariah.

“Itu sempadan yang mereka tidak boleh langgar. Kita juga ada dasar tidak akan bekerjasama atau hubungan dengan parti menentang Islam,” katanya.

Pas sebelum ini memutuskan hubungan dengan DAP ekoran tindakannya membantah usul Hadi di Dewan Rakyat untuk meminda akta Mahkamah Syariah.

Sementara itu, Naib Presiden Pas Idris Ahmad meminta Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Tun Dr Mahathir Mohamad supaya tidak mendesak parti itu dalam isu penyertaan dalam Pakatan Harapan.

Beliau berkata adalah tidak wajar untuk bekas perdana menteri itu memberi kata dua kepada Pas untuk menyatakan keputusan dalam tempoh sebulan.

Menurutnya proses membuat keputusan berhubung perkara tersebut merupakan sesuatu yang besar dan memerlukan tempoh yang panjang untuk dibincangkan.

“Dr Mahathir hendaklah hormat dengan Pas dan jangan buat Pas seperti budak-budak, tindakannya memberi amaran merupakan sikap tidak baik,” katanya pada dalam sidang media selepas Ceramah Mega RoadShow 355 peringkat negeri di Markas PAS Bukit Chempedak, dekat sini malam 12 Februari lalu.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *