Asal-usul fitnah kaitkan DAP dengan komunis, propaganda takutkan Melayu

Penipuan yang diulang-ulang mampu menjadikan ia diterima sebagai kebenaran. Keadaan ini dikenali sebagai ‘illusory truth effect’ yang mula mendapat perhatian pakar-pakar psikologi pada tahun 1977. Mungkin lebih mudah difahami jika saya katakan, teori itu wujud sejurus Amerika Syarikat tewas dalam perang di Vietnam yang berakhir pada 1975.

Tujuh tahun kemudian iaitu pada 1982, filem First Blood-Rambo muncul. Siri-siri Rambo, selain hiburan seisi keluarga, ia dilihat sebagai langkah menangani persepsi negatif dunia ke atas Amerika yang tewas kepada angkatan bersenjata rakyat Vietnam.

Kejayaan palsu Amerika di Vietnam itu diulang-ulang, afirmasi dalam bentuk filem dan laporan berat sebelah media antarabangsa sehingga kita percaya bahawa Amerika telah menang perang di Vietnam dan dia adalah hero dunia dari komunisme. Inilah auta terpimpin.

Teori ini berkembang dan boleh saya sifatkan sebagai contoh klasik yang telah menjadi nadi kepada asas pengiklanan produk atau perkhidmatan dalam ekonomi pasaran bebas.

Kita tidak boleh menolak hakikat bahawa pembohongan yang diulang-ulang mampu mengubah tanggap dan kepercayaan tetapi tetap tidak mampu mengubah fakta dan realiti sebenar.

Komunis oh komunis

Perkara yang sama berlaku dalam senario politik tanah air. Suka saya sebut mengenai nasib malang yang menimpa DAP, khususnya orang lamanya, pakcik Lim Kit Siang.

Baru-baru ini isu basi mengaitkan DAP dan komunis dijelmakan semula. Dalam satu perkongsian seorang peguam di twitter, belliau mendakwa ada individu memuat naik poster dalam aplikasi Whatsapp mengaitkan Lim Kit Siang dan beberapa pemimpin DAP dengan pemimpin Parti Komunis Malaya, Chin Peng dan bekas Perdana Menteri Singapura Lee Kuan Yew.

Selain Kit Siang, pemimpin lain yang dikaitkan mempunyai pertalian keluarga dengan Chin Peng itu ialah Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng; Naib Pengerusi DAP, Teresa Kok; Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua; Setiausaha Organisasi DAP, Anthony Loke; Timbalan Setiausaha Agung, Datuk Ngeh Koo Ham; Penolong Bendahari, Nga Kor Ming dan bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin.

Apapun dakwaan itu, BN sudahpun menggunakan perkataan ‘komunis’ untuk mengaitkan mana-mana gerakan kiri yang dilihat sebagai ‘ancaman’ sejak sekian lama.

Manakala DAP yang tertubuh sejak 1966 dengan memperjuangkan kesaksamaan seiring dengan slogan Malaysia Untuk Rakyat Malaysia dimomok sebagai ‘rasis’.

Namun momokan rasis itu semakin kurang mendapat sambutan kerana DAP konsisten dengan perjuangannya yang tidak mengira warna kulit. Hanya selepas 2008, DAP dilabel sebagai komunis untuk menakut-nakutkan rakyat.

Ini bukanlah perkara baharu dan ini adalah contoh klasik bagaimana sesebuah pembohongan diulang-ulang. Ia adalah ‘pengiklanan ilusi’ besar-besaran jentera propaganda Umno-BN.

Apapun pembohongan yang dilontar, Lim Kit Siang tetap bukan sepupu Chin Peng. Ini fakta sebenar!

“Chin Peng atau nama lainnya Ong Boon Hua berketurunan Hockchia dan dilahirkan di Sitiawan pada 21 Oktober 1924.

“Lee Kuan Yew adalah seorang bersuku Hakka dan dilahirkan di Singapura pada 16 September 1923.

“Saya pula berketurunan Hokkien dan lahir di Batu Pahat pada 20 Februari 1941! Bagaimana mungkin boleh kami jadi sepupu!” katanya dalam satu kenyataan.

Fitnah besar yang berlaku ke atas DAP dan pemimpinnya bukanlah sesuatu yang asing memandangkan imiginasi palsu itu sengaja diulang-ulang untuk memberi gambaran buruk kepada DAP.

Meski dihujani tuduhan jahat, DAP tetap sebuah parti yang sah di sisi undang-undnag negara dengan komitmennya yang tidak berbelah bahagi menjunjung Perlembagaan Persekutuan.

DAP dituduh komunis, BN pula bagaimana?

DAP dituduh komunis, ironinya, kerajaan Malaysia menjalinkan hubungan baiknya dengan negara China yang berfahaman komunis.

Kemesraan hubungan kerajaan BN yang diterajui Umno bersama Parti Komunis China (CCP-China Communist Party) membuahkan hasil apabila semakin banyak tanah dan kepentingan negara ‘diusahakan’ oleh syarikat-syarikat gergasi China.

Ini bukan satu lagi rahsia. Ia dapat dilihat apabila Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan penjualan 486 ekar bandar Malaysia kepada sebuah konsortium yang diketuai sebuah syarikat China pada harga RM12.35 bilion.

Malaysia juga telah menandatangani 14 perjanjian melibatkan pelaburan bernilai lebih RM143 bilion meliputi ekonomi, pertahanan, pertanian, pendidikan, kewangan dan sektor pembinaan.

Penglibatan besar China juga dapat dilihat dalam pembangunan Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) bernilai RM55 bilion!

Anehnya, sewaktu semua keadaan ini berlaku, DAP dituduh komunis…

BN tidak berani nafi kepayahan rakyat

Apapun dakwaan dan pengulangan fitnah ke atas DAP, realiti sebenar yang tidak dapat dinafikan sesiapa; rakyat semakin terbeban dengan kenaikan kos sara hidup.

Daripada menaiki kereta, rakyat memilih menaiki motorsikal malah berbasikal atau menggunakan pengangkutan awam lain demi secalit rasa bahagia menjelang hujung bulan.

Semakin ramai juga kalangan kita melakukan dua pekerjaan bagi menampung kenaikan petrol, ikan, sayur, keperluan harian dan GST!

Selain itu, media mendedahkan wujudnya semakin banyak pusat-pusat judi haram dan penipuan pelaburan seperti skim cepat kaya. Ini semua menifestasi kedudukan ekonomi negara yang lemah.

BN tidak akan berani menafikan bahawa rakyat, anak-anak muda negara ini sedang bertarung untuk mendapatkan kehidupan yang lebih baik, malah semakin ramai golongan muda terpaksa berhijrah ke negara lain demi kehidupan yang lebih terjamin.

Namun, di sebalik cabaran dan rintangan yang terpaksa ditanggung. Kita tetap menaruh walau setitis harapan supaya Malaysia kembali pulih.

>> Komentar bebas wartawan Roketkini.com, Hafiz Zainuddin l 8 Januari 2017.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *