AMANAH tuntut penjelasan SPRM isu mengecilkan Bahagian Operasi Khas

KUALA LUMPUR: AMANAH meminta satu kenyataan rasmi dikeluarkan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi memperincikan dakwaan mengapa segmen penting Bahagian Operasi Khas badan itu yang mengendalikan kes-kes berprofil tinggi telah dikecilkan.

Tegas Timbalan Presiden AMANAH, Salahuddin Ayub, bahagian sepenting ini yang mengendalikan kes-kes berprofil tinggi seperti berkaitan dengan 1MDB, Felda dan lain-lain tidak perlu dikecilkan sebaliknya ia diperkasakan bagi mengisi desakan mutakhir ini.

“Apatah lagi, kita didedahkan dengan perkembangan dan penemuan baharu mengenai skandal 1MDB yang menuntut siasatan kes ini dibuka semula,” ujar beliau dalam satu kenyataan.

Menurutnya, jika laporan berkenaan pengecilan Bahagian Operasi Khas ini benar, AMANAH berasa sangat kecewa dan menyifatkan ianya satu langkah terkebelakang.

Salahuddin berharap, Ketua Pesuruhjaya SPRM yang baru, Datuk Dzulkifli Ahmad dapat menjelaskan perkara ini bagi memastikan badan tersebut terus dilihat berwibawa dan berintegriti dalam menjalankan tanggungjawab mereka kepada negara.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *