Perhimpunan Agung Umno di PWTC hambar, Umno tidak peduli derita rakyat

Sdra Zahrin Mohd Yasin orang kuat UMNO di Semananjung kata Perhimpunan UMNO kali ini hambar dan tidak seperti perhimpunan2 yang lalu. Kenapa jadi demikian?

Nah, ini kena kaji dan kena fahami hakikat sebenarnya.

Apa saja yang dibahas di perhimpunan kali ini dan perhimpunan2 sebelumnya? Apakah mereka serius membahas masalah deritanya rakyat Malaysia?

Cuba saja kita perhatikan ucapan Naib presiden UMNO Malaysia yang merasmikan persidangan sayap tidak menyebut masalah rakyat dan kes rasuah tidak dipedulikan tidak diutamakan.

Yang selalu mereka suarakan ialah terus mengatakan hanya UMNO sahaja parti yang membela bangsa Melayu dan Islam seolah UMNO itu parti milik Allah dan parti lain bukan pembela bangsa Melayu dan apakah ada UMNO di Indon atau Brunei yang juga rata2 melayu islam termasuk di Sarawak?

Sementara ketua Wanita dan ketua pemuda terus mengutuk Mahathir yang digelar negarawan, sementara ketua Wanita Sharizat pujinya sama PM Najib melangit dan dikataknya Najib seorang PM yang paling hebat dan terbaik selama ini. Lembu2 di Kondo terus ketawa terbajak-bahak mendengar ucapan semacam itu di TV3.

Apa saja kebaikan yang Najib lakukan selama duduki kerusi PM banding Mahathir? Apakah ekonomi Malaysia jatuh zaman Mahathir dan zaman Najib naik menggunung serta rakyat makmur dan mewah?

Semua rakyat termasuk yang duduk dalam UMNO boleh menjawab persoalan ini tanpa pelbagai alasan atau pura2 tidak tahu meski tahu. Yang termakan dedak tentu bangkit dan melenting yang Najib memang PM terbaik dan Rahman Dahlan, Said keruak pasti cepat menjawab.

Sepatut perhimpunan UMNO digunakan untuk ahli2 berbincang masalah rakyat tetapi soal JHO LOW yang mencuri dana berbilion milik Malaysia tidak mereka sentuh. Kenapa tidak disentuh sedang yang dicuri berbilion jumlahnya.

Perhimpunan musim lalu Najib mengatakan hutang 1MDB akan diselesaikan hingga menjadi RM17 bilion dalam waktu sebulan dua tetapi sekarang melebih RM52 bilion. Mana sudah janjimu duhai seorang Najib?

Nah, bukankah itu pembohong nyata dan musim itu ahli perhimpunan bertepuk tangan memuji-muji dan berkata Najib memang hebat urus hutang negara dan hutang 1MDB. Tipu rakyat bukan BN namanya.

Soal Jho Low, apakah Malaysia ini miliknya pemuda bernama JHO Low itu yang menggunakan dana rakyat berbilion melangsaikan hutang judi dan belanja bermewah di kapal mewah?

Selanjutnya apakah peguam negara buta mata dan buta hati tidak tahu yang dua bank di Singapura ditutup oleh kerajaan Singapura gara-gara 1MDB dan yang di Malaysia pura2 tidak tahu atau semuanya tuli pekak dan buta mata hati melihat keadaan yang berlaku itu?

Rakyat Malaysia termasuk yang di Sabah menderita tetapi pemuda cina bernama JHO LOW dan Reza begitu hebat punya berbilion dan senang lenang di luar negara hidup bermewah2 sedang rakyat menderita kais pagi makan petang belum tentu.

Inilah Malaysiaku ramai sangat tukang sunglap duit rakyat dan sesudah hutang tidak bisa diselesaikan lalu kerajaan korek gasak poket rakyat atas nama GST alias cukai kepala berganda.

Inikah yang namanya perjuangkan rakyat dan pembela bangsa Melayu atau bumiputera hingga Melayu bumiputera merempat di negara sendiri dan terhalau dari tanah asal mereka sendiri.

Memang di Malaysia banyak taukehnya dan ada yang berkata “cincailah”. Tidak boleh tidak kita kena ubah.

UbahSabah
UbahSabah
UbahSabah
WARISAN
WARISAN
WARISAN

ISMAILY BUNGSU
1 Disember, 2016
12:40pm

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *