Anwar kecam penahanan Maria Chin dibawah SOSMA, desak dibebaskan segera

uiuiSaya kecam penahanan pemimpin Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah oleh PDRM menggunakan SOSMA 2012.

Penyalahgunaan SOSMA ini membahayakan kebebasan dan keselamatan semua rakyat Malaysia.

Sekiranya seorang pemimpin masyarakat madani seperti Maria boleh ditahan di bawas SOSMA, maka tiada seorang rakyat Malaysia pun yang selamat dari terkena nasib yang sama.

Dari pengalaman saya sendiri saya tahu betapa teruk dan pahitnya apa yang dihadapi Maria kini. Sewaktu penahanan saya di bawah ISA di Batu Cantonment, di mana saya percaya Maria sedang ditahan, tidur saya telah diganggu, saya dikenakan soalsiasat yang tidak tentu waktunya dan amat mengelirukan, makanan dan keadaan kebersihan yang kurang memuaskan. Lampu terang dibiar terpasang dalam bilik tahanan siang dan malam.

Menteri Dalam Negeri, DS Zahid Hamidi mesti mengambil tanggungjawab ke atas penahanan Maria; keengganan beliau mengambil tindakan sejak Maria ditahan polis tidak boleh dimaafkan. Bukankah Zahid menteri yang berkenaan dalam hal ini? Apakah beliau tidak mahu bertanggungjawab? Maria wajib dibebaskan serta merta.

Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucap tahniah kepada Maria, Bersih 2.0 dan rakyat Malaysia yang berani hadir beramai-ramai minggu lalu, membanjiri Kuala Lumpur dengan semangat Bersih 5.

Dan ini berlaku pada ketika wujudnya ancaman dan ugutan sebelum perhimpunan.

Saya amat berbangga dengan apa yang telah dicapai rakyat Malaysia pada 19 November 2016. Ia merupakan satu paparan perpaduan dan niat yang utuh, yang disuarakan secara aman dan cukup bermaruah.

Anwar Ibrahim
23 Nov 2016

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *